BİZİM EVDE EŞİTLİK VAR
Yazan: İsmihan Artan
Resimleyen: Esra Sabık Turgut
Evdeki ampulleri hep babalar mı değiştirir? Anneler bozulan eşyaları tamir edemez mi? Kız çocukları futbol oynamaz mı? Erkek çocuklar yemek yapmaya ilgi duyamaz mı?
Esra ve Murat’ın evinde bunların hepsi mümkün. Çünkü bu evde eşitlik var! Bu evdeki herkes işleri eşit şekilde paylaşıyor. İşte o zaman işler kolaylıkla halloluyor.
Hatta taşınırken bile…
Esra ve Murat başka bir eve taşınıyorlar. O gün ailecek, kolilerden çıkan eşyaları yerleştirmek için oradan oraya koşturup duruyorlar. Gül nine ve Hasan dede, onlar taşınırken yardım etmeye karar veriyorlar. Sen de onlara yardım eder misin? Haydi o zaman koliden çıkan eşyaları sahipleriyle buluşturmak için kitaptaki çıkartmaları yerlerine yapıştırmaya başla!
Tema: Kim olduğumuz
Kavramlar ve Anahtar Sözcükler: HAK VE ÖZGÜRLÜKLER, toplumsal cinsiyet, aile, etkinlik, eşleştirme, önyargı, ilgi alanları
Tutum ve Değerler: İşbirliği, empati, adalet, saygı, sevgi, sorumluluk
Profil Öğeleri: Sorgulayan, riski göze alan
3+/ANASINIFI-1-2. Sınıf
KİTAPTAN
Gül nine ütüyü bana uzatıp “Bunu annene ver” dedi. Abimle birbirimize baktık. “Bizim evde ütüyü babam yapıyor. Ütüyü yerleştirmesi için babama vereyim en iyisi” dediğimde nine öyle şaşırdı ki!
Hasan dede koliden çıkan tamir çantasını abime uzattı. “Babana ver evladım” dedi. Biz yine abimle birbirimize baktık. “Bizim evde tamirleri annem de yapar, babam da. Ampulleri annem değiştirir, kırıkları babam yapıştırır, duvarları hep beraber boyarız…
Hasan dede abime baktı “Oğlum, erkekler ağlar mı hiç?” dedi.
Babam, Hasan dedenin sözlerini duyunca abimin yanına geldi. “Herkes ağlayabilir elbette. Arkadaşlarımızdan ayrılmak bizi üzebilir. Üzülünce de ağlayabiliriz” dedi.
Hasan dede, Gül nineye “Masayı da beraber toplarız” dedi. Sonra bize dönüp “Evdeki iş bölümünü öğrenmeye başladık, değil mi?” diye sordu.
Yazan ve Resimleyen Hakkında:
Prof. Dr. İsmihan Artan
Siz onu büyümüş biri olarak görebilirsiniz ama o hâlâ oyun kurmaya, oyuncaklarla oynamaya ve çocuk kitapları okumaya bayılan bir çocuk gelişimci. Çocukların sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmeleri için çalışıyor. Bazen de çocuk kitapları yazıyor. Bu kitabı okuyan çocuklardan bir isteği var: Bir gün büyüyüp kendi kitabınızı yazarsanız ona da yollamanız… Kitaplarınızı sevgiyle ve heyecanla bekliyor.
Esra Sabık Turgut
Çocukken kâğıdın kokusunu ve boyaların dokusunu hissederek çizmeye başladı. Renklerin peşine düştüğü bu macera, üniversitede grafik tasarım adlı bölümde ve reklam ajanslarında devam etti. Hayatında, kimini ahşaptan oyduğu, kimini gümüşten kestiği, kimini çizdiği, bir kısmını da kilden şekillendirdiği birçok karakter ona eşlik etti. Bu karakterlerden bazılarını, resimlediği çocuk kitaplarında sizlerle buluşturmak için sabırsızlanıyor.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.